Kladdkaka med hallon och vit choklad
150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
(I dl frysta hallon och
eller vit blockchoklad)
Klä botten av en form, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten.
Häll smeten i formen (här kan man trycka i frysta hallon och eller vit blockchoklad) och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 12 minuter. Lossa kakan från formen och njut den nygräddad och varm tillsammans med lättvispad grädde eller glass, eller förvara den i rumstemperatur eller i kylen tills den ska serveras.

I min kladdkaka har jag lagt i frysta hallon, för att få en liten annan touch på det hela. Då förlängs gräddningstiden i ugnen med cirka 5 minuter. Håll koll!
3 ägg
3 dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
(I dl frysta hallon och
eller vit blockchoklad)
Klä botten av en form, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten.
Häll smeten i formen (här kan man trycka i frysta hallon och eller vit blockchoklad) och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 12 minuter. Lossa kakan från formen och njut den nygräddad och varm tillsammans med lättvispad grädde eller glass, eller förvara den i rumstemperatur eller i kylen tills den ska serveras.

I min kladdkaka har jag lagt i frysta hallon, för att få en liten annan touch på det hela. Då förlängs gräddningstiden i ugnen med cirka 5 minuter. Håll koll!
Julgrupper


Inspiration till följande julgrupper fann jag i en liten men mysig butik i Lyckan. Otroligt många härligt fynd fann jag där.
Besök butiken på hemsidan: www.lillalyckan.n.nu/.
Sirapsbröd
Här kommer ett gott sirapsbröd som jag bara älskar! Lätt att göra är det dessutom.

Detta recept ger två bröd
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
5-7 dl rågsikt
1. Smält smöret och blanda det med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
3. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet i handen.
4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar eller på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i cirka 40 minuter.
7. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så de inte blir för mörka.

Detta recept ger två bröd
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
5-7 dl rågsikt
1. Smält smöret och blanda det med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
3. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet i handen.
4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar eller på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i cirka 40 minuter.
7. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så de inte blir för mörka.
Ny blogg!
Hej allihop!
Jag har bestämt mig för att satsa på en ny blogg. Denna blogg kommer innehålla inredning, mat men framförallt bak. Jag kommer att ta del utav min gammal blogg, där jag bara ägnade mig åt bakning.
Hoppas att ni vill följa mig i denna blogg. Hoppas även att ni vet om att ni mer än gärna får komma med synpunkter, kommentarer och tips, när som helst.
Gott Nytt År önskar jag er!
Jag har bestämt mig för att satsa på en ny blogg. Denna blogg kommer innehålla inredning, mat men framförallt bak. Jag kommer att ta del utav min gammal blogg, där jag bara ägnade mig åt bakning.
Hoppas att ni vill följa mig i denna blogg. Hoppas även att ni vet om att ni mer än gärna får komma med synpunkter, kommentarer och tips, när som helst.
Gott Nytt År önskar jag er!