Brytbröd i springform
Ett saftigt och gott bröd som passar till frukosten eller buffén. Ser dessutom väldigt fint ut tycker jag :)

25 g jäst
2 1/2 dl mjölk, ljummen
50 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
1 ägg
2 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg
Ca 2 tsk linfrön
Ca 2 tsk sesamfrön
flingsalt
Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, ägg, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
3. Dela degen i ca 11 bitar och forma dem till runda bollar.
4. Lägg brödbullarna luftigt i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över lin- och sesamfrön samt flingsalt.
6. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt det svalna i formen.
Kommentarer
Trackback