Kolapaj och fredag

Ugn: 200 grader C

Pajdeg:

100 gram smör

3 dl vetemjöl

2 msk strösocker

1 krm salt

 

Kolafyllning:

1 dl vispgrädde

3/4 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

3 tsk farinsocker

1 tsk vaniljsocker

100 gram smör

 

Tillbehör:

Vispad grädde

Smält smöret till pajdegen. Blanda det med mjöl, socker och salt.

Arbeta ihop degen och tryck ut den tunt i en pajform.

Låt vila kallt någon timme.

Nagga sedan bottnen med en gaffel och grädda i 200 grader ca 15 minuter, tills pajen fått fin färg.

Låt svalna!

Gör under tiden kolafyllningen.

Blanda alla ingredienserna utom vaniljsocker och smör i en tjockbottnad kastrull.

Sjud sakta ca 15 minuter tills kolan bubblar tjockt och släpper kanterna.

Tillsätt vaniljsocker och smör i klickar.

Vispa slät. 

Fyll pajskalet med kolasmeten och låt den svalna en eller ett par timmar i kylskåp, tills kolan inte är så rinning längre. Det går också bra att ställa den i frysen en stund.

Servera lättvispad grädde till. 

 

 

 

Den här lilla killen har iaf tagit fredag 😉

Trevlig helg allihop! 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0