Stekpannebröd
Flingsaltet på toppen kan bytas ut mot frön.
25 g jäst (½ pkt)
2 ½ dl vatten, ljummet
1 tsk salt
1 msk rapsolja
7–8 dl vetemjöl
Garnering
flingsalt (kan uteslutas eller ersättas med vallmofrön eller sesamfrön)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 40–50 min.
2. Tryck ut degen till en rund kaka i en mjölad stekpanna, 20–24 cm i diameter.
3. Dela degen i åtta bitar med en degskrapa eller kniv. Strö ev. över flingsalt. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Servera brödet direkt i stekpannan.


Traditionell kladdkaka

150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
Klä botten av en form med bakplåtspapper. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 12 minuter. Lossa kakan från formen och njut av den nygräddad och varm tillsammans med lättvispad grädde eller glass, eller förvara den i rumstemperatur eller i kylen tills den ska serveras.