Svampplockning


I lördags stod svampplockning på schemat. Brukar inte ha turen med mig, men hittade faktiskt 5 liter.
Dock plockade jag inte svampen på bilden, utan gula kantareller. Tur var väl kanske det :) Nu har jag däremot svårt att komma på vad jag ska hitta på med alla dessa kantareller. Men i söndags blev det iaf en sopplunch med mamma och Zacke. Till kantarellsoppan gjorde jag oststänger som passade kanon!
 
 

Soppa

8 dl färska kantareller (à ca 30 g)                                    

2-3 schalottenlökar                                     

2 msk smör                                     

4 dl vatten                                     

1 1/2  msk konc kycklingfond                                     

3 dl vispgrädde                                     

1 msk färskpressad citronjuice                                     

2 msk finhackad persilja                                     

1 tsk salt                                     

1 krm peppar                                     

 

Oststänger

1 dl vetemjöl                                     

1 dl dinkelmjöl                                     

75 g rumsvarmt smör                                     

100 g smakrik ost (t ex västerbotten)                                    

1 ägg                                     

 

Så här gör du

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4  portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Soppa: Rensa och grovhacka svampen. Skala och finhacka löken.
  3. Fräs svamp och lök i smöret i en gryta eller kastrull tills all vätska har kokat bort.
  4. Tillsätt vatten, fond och grädde. Låt småkoka under lock ca 30 minuter. Fortsätt med oststängerna.
  5. Oststänger: Arbeta ihop båda mjölsorterna med smöret till en deg. Riv osten och blanda i.
  6. Kavla ut degen till en platta, ca 30 x 15 cm, på lätt mjölat underlag. Skär i längder, ca 2 cm breda, blir ca 12 stycken (för 4 portioner).
  7. Lägg deglängderna på en bakpappersklädd plåt.
  8. Vispa upp ägget. Pensla stängerna. Grädda mitt i ugnen 5–10 minuter. Gör klart soppan under tiden.
  9. Ta grytan eller kastrullen från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
  10. Tillsätt citronjuice, hälften av persiljan, salt och peppar.
  11. Häll upp soppan och garnera med resten av persiljan. Servera med oststängerna.

RSS 2.0