Svampplockning

I lördags stod svampplockning på schemat. Brukar inte ha turen med mig, men hittade faktiskt 5 liter.


Soppa
8 dl färska kantareller (à ca 30 g)
2-3 schalottenlökar
2 msk smör
4 dl vatten
1 1/2 msk konc kycklingfond
3 dl vispgrädde
1 msk färskpressad citronjuice
2 msk finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm peppar
Oststänger
1 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl
75 g rumsvarmt smör
100 g smakrik ost (t ex västerbotten)
1 ägg
Så här gör du
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Soppa: Rensa och grovhacka svampen. Skala och finhacka löken.
- Fräs svamp och lök i smöret i en gryta eller kastrull tills all vätska har kokat bort.
- Tillsätt vatten, fond och grädde. Låt småkoka under lock ca 30 minuter. Fortsätt med oststängerna.
- Oststänger: Arbeta ihop båda mjölsorterna med smöret till en deg. Riv osten och blanda i.
- Kavla ut degen till en platta, ca 30 x 15 cm, på lätt mjölat underlag. Skär i längder, ca 2 cm breda, blir ca 12 stycken (för 4 portioner).
- Lägg deglängderna på en bakpappersklädd plåt.
- Vispa upp ägget. Pensla stängerna. Grädda mitt i ugnen 5–10 minuter. Gör klart soppan under tiden.
- Ta grytan eller kastrullen från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
- Tillsätt citronjuice, hälften av persiljan, salt och peppar.
- Häll upp soppan och garnera med resten av persiljan. Servera med oststängerna.