Kolapaj och fredag
Ugn: 200 grader C
Pajdeg:
100 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 krm salt
Kolafyllning:
1 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 tsk farinsocker
1 tsk vaniljsocker
100 gram smör
Tillbehör:
Vispad grädde
Smält smöret till pajdegen. Blanda det med mjöl, socker och salt.
Arbeta ihop degen och tryck ut den tunt i en pajform.
Låt vila kallt någon timme.
Nagga sedan bottnen med en gaffel och grädda i 200 grader ca 15 minuter, tills pajen fått fin färg.
Låt svalna!
Gör under tiden kolafyllningen.
Blanda alla ingredienserna utom vaniljsocker och smör i en tjockbottnad kastrull.
Sjud sakta ca 15 minuter tills kolan bubblar tjockt och släpper kanterna.
Tillsätt vaniljsocker och smör i klickar.
Vispa slät.
Fyll pajskalet med kolasmeten och låt den svalna en eller ett par timmar i kylskåp, tills kolan inte är så rinning längre. Det går också bra att ställa den i frysen en stund.
Servera lättvispad grädde till.

Den här lilla killen har iaf tagit fredag 😉
Trevlig helg allihop!

Lördag
