Adventsfika
Bjuder på lite aventsbilder. Andra ljuset brinner nu och vi började slå in julklapparna igår.

Saffransnittar
Ca 25 st
1 pkt saffran (½ g)
3/4 dl strösocker
1 msk vatten
2 msk ljus sirap
100 g smör, rumsvarmt
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Stöt saffran och 1 msk socker i en mortel till ett fint pulver. Blanda pulvret med vatten och sirap och rör om det ordentligt.
3. Rör smöret och resten av sockret poröst. Rör ner saffransblandningen.
4. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner även det. Bearbeta degen så att den blir jämn och fin.
5. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Platta till rullarna med fingrarna.
6. Grädda längderna mitt i ugnen i 12-15 minuter. Skär i sneda bitar medan kakorna ännu är varma. Låt dem svalna helt på plåten.

Vaniljkola
Ca 50 st
½ vaniljstång
2 dl vispgräde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
100 g smör
Gör så här
Lägg ett bakplåtspapper i en form som är ca 20 x 30 cm.
Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur märgen. Lägg vaniljstång, märg och resten av ingredienserna till kolan i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka långsamt ihop smeten i 15-20 minuter.
Smeten är klar när termometern visar 121 grader.
Ta upp vaniljstången (Obs! tnk på att smeten är mycket varm) och häll smeten i formen.
Ställ formen svalt i ca 30 minuter och skär sen kolan i bitar. Slå in kolorna i bakplåtspapper eller cellofan.

Pepparkaksbotten:
25-30 stycken pepparkakor
1 msk socker
50 gram smör ( Cirka hälften om man har en mindre form ca 20 cm. )
Fyllning:
200 gram färskost ( Philadelphia ost)
3 st äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
1 apelsin (skalet )
Gör så här:
Mixa pepparkakorna tills det bara blir en slätt av smulor.
Smält smöret och häll i 1 msk socker o rör om tills det blandar sig.
Platta ut i en form ( ca 22- 24 cm )
Vispa äggula, socker, vaniljsocker och färskost i en bunke.
Vispa grädde i en annan bunke- grädden ska bli fast .
Vänd sedan ner grädden i äggblandningen.
Riv sedna ner skalet av apelsinen i detta och rör runt det i smeten.
Vänd sedan över på pepparkaksdegen och låt stå i frysen minst 4 timma innan servering.
Ta fram cheesecaken ca 15- 20 minuter innan det är dags att fika.
Servera gärna med lite färsk apelsin